~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

Άρθρο στον Guardian: Μόνο η Αριστερά μπορεί να σώσει την Ελλάδα από την καταστροφή



Η Αριστερά αναμφίβολα αυξάνεται, σημειώνει, ωστόσο δεν είναι εύκολη η αντιπαράθεση με την ακροδεξιά ρητορική που αναπτύσσεται ταυτοχρόνως στην Ελλάδα

Ο Guardian και ο δημοσιογράφος, Antony Loewenstein συνεχίζει το οδοιπορικό του στην Αθήνα του 2014 και αυτή τη φορά  καταγράφει "φωτογραφίζει" τα ελληνικά νοσοκομεία και το θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Με αφορμή ένα πρόσφατο περιστατικό, όταν ένας άνεργος και ανασφάλιστος καρδιοπαθής κινδύνευσε να μην χειρουργηθεί, επειδή το νοσοκομείο φοβόταν πως δεν θα λάβει χρήματα από την επέμβαση, δείχνει την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα ελληνικά νοσοκομεία.
Μάλιστα, σημειώνει πως το θέμα λύθηκε κατόπιν πίεσης που άσκησε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού προς τον τότε υπουργός Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Τέτοια περιστατικά αναφέρει ο δημοσιογράφος είναι κοινός τόπος στην Ελλάδα της κρίσης, της παραοικονομίας, και της αδιαφάνειας σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών.
Επισημαίνει πως η προσφορά από την πλευρά του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου στο Ελληνικό, ξεπερνάει ακόμα και τις υποχρεώσεις του κράτους. Στεγάζεται σε μια παλιά στρατιωτική βάση των ΗΠΑ και από το 2011 έχει προσφέρει τη βοήθεια σε 28.000 ανθρώπους.
Ο Χρήστος Σιδέρης, εκπρόσωπος του Κοινωνικού Ιατρείου, αναφέρει στον Guardian: «Δεχόμαστε μόνο φτωχούς, ανέργους και ανθρώπους που δεν έχουν ασφάλιση. Δυστυχώς η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία βάζει πάνω από τον άνθρωπο, τα χρήματα. Δεν θέλουμε κοντά μας πολιτικούς και δεν ζητάμε χρήματα, αλλά προσφορές σε φάρμακα. Όποιος το κάνει μένει ανώνυμος, δεν επιθυμούμε κάμερες εδώ γύρω να μας κάνουν διαφήμιση. Δεν θέλουμε να συνδεθεί το όνομά μας με τις διάφορες ΜΚΟ που πήραν χρήματα και μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση».
Ιδρυτής και άνθρωπος κλειδί του Κοινωνικού Ιατρείου είναι ο γιατρός Γιώργος Βήχας που ελπίζει πως σε λίγα χρόνια δεν θα έχει λόγο ύπαρξης, καθώς θα έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Σημειώνει πως το 2013 ο Ιατρικός Σύλλογος προσπάθησε να κλείσει το Κοινωνικό Ιατρείο.
Ο δημοσιογράφος σημειώνει πως η κλινική ήρθε ως αναγκαιότητα σε μια χώρα που πλήττεται από ακραία φτώχεια, αυτοκτονίες και ραγδαία χρήση ναρκωτικών. «Συνέχεια βλέπω στους δρόμους ανθρώπους να ζητούν χρήματα, πουλώντας ένα στυλό, ενώ έντονη είναι η παρουσία των καθαριστριών που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών», σημειώνει χαρακτηριστικά.
Ιδιαιτέρως γι” αυτές γράφει πως έχουν γίνει ένα σύμβολο αντιπολίτευσης ενάντια στην κρατική γραφειοκρατία που στόχο έχει μόνο την πώληση της δημόσιας περιουσίας.
Καταλήγει, λοιπόν, σε ένα συμπέρασμα πως έχει δίκιο ο φιλόσοφος Σλάβοϊ Ζίζεκ που σημειώνει πως μόνο η αριστερά μπορεί να σώσει την Ελλάδα και την Ευρώπη από το τέλμα μιας λαϊκίστικης δεξιάς.
Η Αριστερά αναμφίβολα αυξάνεται, σημειώνει, ωστόσο δεν είναι εύκολη η αντιπαράθεση με την ακροδεξιά ρητορική που αναπτύσσεται ταυτοχρόνως στην Ελλάδα. Από την άλλη υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ελληνες έχουν πάψει να τα ρίχνουν όλα στη Λαγκάρντ και θεωρούν τους πολιτικούς τους υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση.


Πηγή: iefimerida.gr