~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016

Διακρίσεις και βία εναντίον γυναικών στα ΜΜΕ



DREAMSTIME
Τη μεγάλη διάσταση που προσλαμβάνουν σε όλο τον κόσμο, οι διακρίσεις λόγω φύλου και η βία εις βάρος των γυναικών στα ΜΜΕ αποκαλύπτει έρευνα που έδωσε στη δημοσιότητα η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην έκθεση του Παγκόσμιου Προγράμματος Ελέγχου των ΜΜΕ (GMMP) επισημαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Σε αυτή την έκθεση κάθε πέντε χρόνια καταγράφεται η θέση των γυναικών στην Ενημέρωση και στα συμπεράσματα για το 2015 επισημαίνεται: «Η πρόοδος των γυναικών στα ενημερωτικά ΜΜΕ σημειώνει στασιμότητα».
Η σχετική έκθεση GMMP για το 2015, που έγινε σε 114 χώρες με τη βοήθεια των δημοσιογραφικών Ενώσεων-μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, αναδεικνύει ότι «οι γυναίκες αποτελούν μόνο το 24% των ατόμων που είναι συντάκτες ή παρουσιαστές ραδιοτηλεοπτικών ειδήσεων και εφημερίδων». Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από τις περιφερειακές εκθέσεις, που παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ισότητας της ΔΟΔ, στις αρχές του 2016.
Τα μέλη του Συμβουλίου Ισότητας, περιγράφουν τη θέση που κατέχουν οι γυναίκες δημοσιογράφοι στις διαφορετικές περιοχές της υφηλίου, όπως Παλαιστίνη, Αφρική, Λατινική Αμερική, Ευρώπη, Μεξικό και Περού. Στις περισσότερες περιοχές του κόσμου τα «θέματα της βίας, της προσωπικής ασφάλειας, των εκφοβισμών και των παρενοχλήσεων, εξακολουθούν να αποτελούν καθοριστικό παράγοντα από τον οποίο υπονομεύεται ο ρόλος των γυναικών στα ΜΜΕ. Σε ορισμένες περιοχές οι γυναίκες υφίστανται διακρίσεις λόγω φύλου όχι μόνο στις αίθουσες σύνταξης, αλλά και στη διαδικασία πρόσληψης στις θέσεις εργασίας».
Σε άλλες περιοχές πάλι οι γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις εργασίας και, όταν εργάζονται, δεν προάγονται στην εργασιακή ιεραρχία. Στην έκθεση καταγράφεται και αύξηση της ανεργίας των γυναικών, με πολύ χαμηλά ποσοστά επαναπρόσληψης και πολύ συχνά αναγκάζονται, να δεχθούν επισφαλείς συνθήκες εργασίας.
Η Mindy Ran, συν-προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ισότητας ΔΟΔ, δήλωσε ότι ο «απόηχος της οικονομικής κρίσης συνεχίζει να έχει επιπτώσεις σε μεγάλο αριθμό γυναικών δημοσιογράφων όπως και στις δημοσιογραφικές Ενώσεις, που τις εκπροσωπούν. Τώρα πια επανήλθαμε στις παλιές κακές μέρες, όταν η ισότητα θεωρείτο πολυτέλεια κι ένα επιπλέον έργο και όχι η καρδιά που πάλλεται για να εφοδιάζει τις Ενώσεις. Αυτή είναι μια επικίνδυνη τάση και οι πιο ευάλωτες, αναγκαστικά θα οδηγηθούν εκτός επαγγέλματος και εκτός των κέντρων αποφάσεων των δημοσιογραφικών Ενώσεων, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές φωνές».
Ο Τζιμ Μπουμέλα, πρόεδρος της ΔΟΔ, πάλι έσπευσε να τονίσει: «Είναι ευθύνη μας, να αγωνιστούμε ενάντια σε κάθε μορφή διακρίσεων μέσα στις αίθουσες σύνταξης. Καλούμε τις Ενώσεις-μέλη της Ομοσπονδίας, να δώσουν την ευκαιρία να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες για την ισότητα των φύλων στην εσωτερική δομή των Ενώσεων, αλλά και στα ΜΜΕ προκειμένου να διαδοθεί την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ότι οι δημοσιογραφικές Ενώσεις εφαρμόζουν την ισότητα».
Η ΔΟΔ καλεί τις εταιρείες που διαθέτουν μέσα Ενημέρωσης να αυξήσουν τον αριθμό των γυναικών δημοσιογράφων τόσο στην αίθουσα σύνταξης όσο και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Καλεί επίσης τις Ενώσεις-μέλη να συνεχίσουν «να προωθούν την ισότητα στο εσωτερικό των οργανώσεων, να εφαρμοστεί η ισότητα στην εκπροσώπηση των μελών και να αγωνιστούν για να σταματήσουν οι εκφοβισμοί, οι παρενοχλήσεις και η βία εις βάρος των γυναικών δημοσιογράφων».

Σωτήρης Μανιάτης
_________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου