~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Δημοσιογράφοι σε απεργία πείνας | Για το δικαίωμά τους στην ιατρική περίθαλψη, τη σύνταξη και τη διάσωση της κοινωνικής τους ασφάλισης


ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ εσπευσμένα η δημοσιογράφος απεργός πείνας Αφροδίτη Υψηλάντη // (Τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και τ' αφεντικά τους έχουν υποβαθμίσει, σχεδόν αγνοήσει αυτή την απεργία πείνας τεσσάρων δημοσιογράφων, τους λόγους και τα αιτήματα της. Το γιατί συμβαίνει αυτό, εύκολα γίνεται αντιληπτό... 
-Δ.Τζ.)
Στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» μεταφέρθηκε εσπευσμένα η δημοσιογράφος απεργός πείνας Αφροδίτη Υψηλάντη. Τη δημοσιογράφο επισκέφτηκε στον χώρο της απεργίας πείνας, έξω από τα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, γιατρός της ομάδας «SOS Ιατροί» και διαπίστωσε οξεία βρογχίτιδα με ενδεχόμενο τη μετατροπή σε πνευμονία. Για τον σκοπό αυτό, ζήτησε να μεταφερθεί στο νοσοκομείο, όπου η Αφρ. Υψηλάντη συνδέθηκε με μηχάνημα οξυγόνου.
Δημοσιογράφοι σε απεργία πείνας | Για το δικαίωμά τους στην ιατρική περίθαλψη, τη σύνταξη και τη διάσωση της κοινωνικής τους ασφάλισης.
Σε απεργία πείνας για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ βρίσκονται τώρα και έντεκα μέρες οι δημοσιογράφοι Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Ελένη Ανδριανού και Μαρίνα Βήχου, έξω από τα κτήρια της ΕΣΗΕΑ και του ΕΦΚΑ (επί της οδού Ακαδημίας). Προηγουμένως έκανε εξαντλητική απεργία πείνας για μία εβδομάδα ο βετεράνος δημοσιογράφος Θόδωρος Βαρίκος, που τη διέκοψε για σοβαρούς λόγους υγείας.
Τα τελευταία 49 χρόνια το ελληνικό κράτος, καθώς επίσης και οι ιδιοκτήτες Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δεν συνέβαλαν ποτέ ούτε με μία δραχμή/ευρώ για την ιατρική περίθαλψη και τις συντάξεις των Ελλήνων δημοσιογράφων.
Δεν πλήρωσαν ποτέ καμία ασφαλιστική συμμετοχή στον Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης (Ε.Δ.Ο.Ε.Α.Π.) των Ελλήνων δημοσιογράφων και γενικότερα των εργαζομένων στα media. Παράδοξο σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στην Ελλάδα. Αντ’ αυτού είχε προστεθεί στις εισφορές των εργαζομένων, ένας πόρος από τις διαφημίσεις στα media. Πέρυσι η ελληνική κυβέρνηση κατήργησε αυτή την εισφορά δίχως να την αντικαταστήσει.
Από τον Σεπτέμβριο του 2016, παραμένουν ανασφάλιστοι 16.754 Έλληνες πολίτες, δημοσιογράφοι και οι οικογένειές τους. Παράλληλα ο ΕΔΟΕΑΠ -ο μη κερδοσκοπικός Οργανισμός Κοινωνικής Ασφάλισης και Περίθαλψης- σταμάτησε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2017 την καταβολή επικουρικών συντάξεων σε 2.235 δικαιούχους.
Αυτός ο κοινός οργανισμός, που έμεινε χωρίς πόρους για 13 μήνες, καταρρέει εν μέσω της ένοχης στάσης όλων των ιδιοκτητών ελληνικών Μέσων Ενημέρωσης. Τηλεοπτικοί σταθμοί, ραδιοφωνικοί σταθμοί, εφημερίδες, περιοδικά και ψηφιακά μέσα, παραμένουν όλα εκκωφαντικά σιωπηλά.
Οι εργαζόμενοι (εν μέσω της βαθύτερης κρίσης που έχουν βιώσει ποτέ τα ελληνικά media), οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν ζητούν ευνοϊκές εξαιρέσεις, απαλλαγές ή προνόμια.
Απαιτούν όμως την ιατρική τους περίθαλψη και τις συντάξεις τους, όπως οποιοσδήποτε άλλος φορολογούμενος πολίτης, καθώς τους τελευταίους 13 μήνες έχουν στερηθεί το δικαίωμά τους στην ασφάλιση, την ιατρική περίθαλψη και τη σύνταξη.
Υπογράφουμε και ζητούμε την άμεση παρέμβασή σας, προκειμένου να θεσπιστεί νομικά ένας βιώσιμος πόρος για τον Ενιαίο Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης των Ελλήνων Δημοσιογράφων και Εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης (ΕΔΟΕΑΠ) – στο βαθμό που το δικαίωμα αυτό προβλέπεται από το Ελληνικό Σύνταγμα και τους νόμους για όλους τους Έλληνες πολίτες. Με αυτό τον τρόπο, θα σταματήσει η παράνομη στάση των ιδιοκτητών ελληνικών media και δεν θα υπάρξει περαιτέρω ανάγκη Έλληνες δημοσιογράφοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή έξω από τα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ), στο κέντρο μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας, όπως είναι η Αθήνα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να προσελκύσουν την προσοχή της ελληνικής κυβέρνησης για την επίλυση του κρίσιμου προβλήματος του Οργανισμού τους.
Οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν πρέπει να εξαιρεθούν από την ιατρική περίθαλψη και τις συντάξεις που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους, ανέργους και συνταξιούχους πολίτες της Ε.Ε.
Είναι ζήτημα δημοκρατικής ευθύνης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής δικαιοσύνης, τελικά. Ζήτημα αλληλεγγύης σε μια Ενωμένη Ευρωπαϊκή Κοινωνία. Πρωτίστως επειδή, σύμφωνα με τις βασικές συνταγματικές αρχές της, η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υπερασπίζεται το δικαίωμα όλων των Ευρωπαίων πολιτών για ίση πρόσβαση στην υγεία και στις κοινωνικές παροχές.
Συνοψίζοντας:
- Η σημερινή κυβέρνηση κατάργησε με νόμο που ψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, τον μοναδικό πόρο (αγγελιόσημο) που είχε το ΝΠΙΔ ως ΕΝΙΑΙΟΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ για να καλύπτει τη λειτουργία του.
- Το ελληνικό κράτος, επί 49 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε ο ΕΔΟΕΑΠ, δεν πλήρωσε ποτέ για την περίθαλψη και την επικούρηση των σκληρά εργαζομένων στο χώρο του Τύπου. Τον νόμιμο πόρο που είχε ο ΕΔΟΕΑΠ μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2016 η κυβέρνηση δεν τον αντικατέστησε, όπως είχε συνταγματική υποχρέωση.
- Από την άλλη πλευρά οι εκδότες παρακρατούν παράνομα από πέρυσι τον Σεπτέμβριο (τουλάχιστον) εισφορές από τους εργαζόμενους χωρίς να τις αποδίδουν, ενώ οφείλουν στον ΕΔΟΕΑΠ και καθυστερούμενο αγγελιόσημο, το οποίο έχουν εισπράξει μέχρι την περίοδο που ίσχυε.
- Με το PSI και το κούρεμα των ομολόγων χάθηκε μεγάλο μέρος των αποθεματικών του ΕΔΟΕΑΠ και έτσι μετά τον περασμένο Μάιο για πρώτη φορά πληρώθηκαν εκπρόθεσμα κατά δύο μήνες οι επικουρικές συντάξεις και κατόπιν δανείου από τον ΕΦΚΑ. Ενώ αυτή τη στιγμή δεν έχει πληρωθεί η επικουρική του Σεπτεμβρίου.
- Η σημερινή κυβέρνηση παρανομεί απροκάλυπτα επιτρέποντας στους βαρόνους της ενημέρωσης να μην πληρώνουν εργοδοτικές εισφορές, ενώ η κοινωνική ασφάλιση 16.754 εργαζομένων στον Τύπο και των οικογενειών τους είναι αυτή τη στιγμή στον αέρα.
- Κυβέρνηση και εργοδότες κάνουν μπαλάκι τους εργαζόμενους στην Ενημέρωση στη μεταξύ τους κόντρα για το θέμα της αδειοδότησης των καναλιών και κωλυσιεργούν με άκαρπες διαπραγματεύσεις την διασφάλιση της περίθαλψης και της επικουρικής σύνταξής τους.
Για όλα τα παραπάνω οι δημοσιογράφοι κάνουν έκκληση προς όλους μας:
ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΤΕ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ (ΕΔΟΕΑΠ):
~~~~~~~~~
Αντιπροσωπεία των απεργών πείνας κατέθεσε την Παρασκευή εξώδικο στη διοίκηση του ΕΔΟΕΑΠ προκειμένου να ενημερωθούν όλοι οι μέτοχοι – μέλη για τα οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού και για τις ενέργειες της διοίκησής του προκειμένου να εισπραχθούν οφειλές παρελθόντων ετών, όπως μας ενημέρωσε η Τζώρτζια Κοντράρου, εκπρόσωπος των συνταξιούχων δημοσιογράφων.
Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της Εξώδικης Δήλωσης Πρόσκλησης και Διαμαρτυρίας:
Ενώπιον
παντός αρμοδίου δικαστηρίου και αρχής
Εξώδικη Δήλωση Πρόσκληση και Διαμαρτυρία
Των Αφροδίτης Υψηλάντη, Τζώρτζιας Κοντράρου, Μαρίνας Βήχου και Ελένης Ανδριανού
Προς τον ΕΔΟΕΑΠ
(Ενιαίο Δημοσιογραφικό Οργανισμό Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης) Οδός Σισίνη 18, όπως νόμιμα εκπροσωπείται.
Είμαστε μέλη της ΕΣΗΕΑ και μέλη μέτοχοι του ΕΔΟΕΑΠ.
Αποφασίσαμε απεργία πείνας και συλλογή υπογραφών για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ως αυτοδιοίκητου, αυτόνομου οργανισμού υποχρεωτικής ασφάλισης, όπως λειτουργεί και με τις ασφαλιστικές καλύψεις που οφείλει να παρέχει σε εργαζόμενους, ανέργους, απλήρωτους και συνταξιούχους δημοσιογράφους και διοικητικούς. Σε όλους μας και στις οικογένειές μας.
Τις τελευταίες ώρες όμως βιώνουμε δραματικές εξελίξεις σε βάρος του Ταμείου μας, με αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην του κλάδου, από περιστασιακές και ισχνές πλειοψηφίες στο ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ.
Με συνοπτικές διαδικασίες επιχειρείται να γραφούν τίτλοι τέλους για την ασφάλισή μας και οι υπεύθυνοι (κυβέρνηση, εργοδότες συνδικαλιστές και άλλοι) προσπαθούν να δραπετεύσουν από αυτά που τους βαρύνουν, σαν να μη γνωρίζει ο κλάδος ποιοι μας έφτασαν ως εδώ.
Η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε σειρά διατάξεων για το κοινωνικό πόρο μας (και σύμφωνα με τις αποφάσεις των ανωτάτων δικαστηρίων, οιονεί εργοδοτικής εισφοράς) και με το νόμο 4387/2016 το μετέτρεψε σε διαφημιστική δαπάνη εκατομμυρίων ευρώ που νέμονται εργοδότες, διαφημιστές και διαφημιζόμενοι.
Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ που συνεδριάζει σήμερα οφείλει:
-Να ενημερώσει αμέσως υπεύθυνα και αναλυτικά όλους τους μετόχους μέλη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον οργανισμό, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ακόμη δημοσιευμένα τα στοιχεία απολογισμού και ισολογισμού 2016 καθώς και προϋπολογισμού 2017, ενώ ακόμη εκκρεμεί η έγκρισή τους από τακτική γενική συνέλευση που θα έπρεπε να έχει γίνει μέχρι τον περασμένο Μάη
-Να δώσει στη δημοσιότητα το πλαίσιο-πρόταση, που ερήμην των μελών μετόχων του έχει συμφωνήσει η πλειοψηφία της διοίκησής του, μαζί με τα προεδρεία ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΠΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ με την κυβέρνηση και τους εργοδότες και έχει αποδεχτεί να τεθεί υπόψη των δανειστών.
-Να δώσει στη δημοσιότητα ποιες ακριβώς είναι -αναλυτικά- οι απαιτήσεις που εκχώρησε στον ΕΦΚΑ καθώς και το κείμενο της σύμβασης για το περίφημο δάνειο των 10 εκατομμυρίων ευρώ, που συνήψε, αλλά στην ουσία είναι χρήματα από τα διαθέσιμα και τα αποθεματικά του κλάδου μας, που μεταφέρθηκαν από το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ.
-Να ενημερώσει αναλυτικά για όλες τις απαιτήσεις του ΕΔΟΕΑΠ έναντι τρίτων, με βάση τα επίσημα λογιστικά στοιχεία του (γραφεία ισολογισμών, ΔΕΚΟ, διαφημιστικές εταιρείες, εργοδότες κ.α.).
-Να προβεί αμέσως σε όλες τις ενδεδειγμένες νομικές και συνδικαλιστικές ενέργειες για την είσπραξη από τον ΕΦΚΑ των κεφαλαίων που μη νόμιμα παρακρατεί από οφειλές αγγελιοσήμου 2015, ενώ ακόμη εκκρεμεί η συγκέντρωση στοιχείων και η καταγραφή των οφειλών του 2016.
-Να θέσει αμέσως την Κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προ των ευθυνών τους για όλα αυτά, γιατί είναι αδιανόητο να παρακρατούνται επικουρήσεις για δεύτερη φορά μέσα σε ένα τρίμηνο, από τα χρήματα των οποίων πληρώνονται δαπάνες για φάρμακα και εξετάσεις όταν σε έγγραφο της ΕΠΗΕΑ με την ΕΣΗΕΑ αναφέρεται ότι εκκρεμεί η απόδοση βεβαιωμένων οφειλών αγγελιοσήμου, τουλάχιστον 60 εκ. ευρώ.
-Να αναλάβει τις ευθύνες της για όλα αυτά και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017-10-20
Οι εξωδίκως δηλούσες – διαμαρτυρόμενες και προσκαλούσες
Αφροδίτη Υψηλάντη, Τζώρτζια Κοντράρου, Μαρίνα Βήχου, Ελένη Ανδριανού

Για υπογραφές ΕΔΩ:
https://www.catisart.gr/archives/26920

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου