~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

Η Διεθνής και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδίες Δημοσιογράφων: "Να σταματήσουν οι απειλές κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ"


Β. Βαρδινογιάννης, Στ. Ψυχάρης, Φ. Μπόμπολας
Να σταματήσουν οι απειλές κατά της πολυφωνίας των ΜΜΕ

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, μετά τη δημόσια παρέμβαση της ΕΣΗΕΑ, στηρίζουν επίσης αμέριστα το αίτημα των ελλήνων δημοσιογράφων, να μην οδηγήσουν οι Τράπεζες σε κλείσιμο τις παλαιότερες εφημερίδες της χώρας και να χαθούν σχεδόν 500 θέσεις εργασίας.

Η ΔΟΔ και ΕΟΔ στηρίζουν το αίτημα της «Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών», που είναι μέλος των Ομοσπονδιών και να μην καταγγείλουν οι τράπεζες τα δάνεια του Δημοσιογραφικού Ομίλου Λαμπράκη (ΔΟΛ).

Στον Όμιλο ανήκουν οι παλαιότερες, εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ». Ο Όμιλος αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα μετά την απειλή των τραπεζών για καταγγελία των δανείων.

Περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι, συμπεριλαμβανόμενων 250 δημοσιογράφων πολλοί εκ των οποίων είναι μέλη της ΕΣΗΕΑ, δεν έχουν πληρωθεί εδώ και 5 μήνες και τώρα αντιμετωπίζουν την ανεργία.

Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει το ιδιαίτερα επιβαρυμένο εργασιακό περιβάλλον στονΌμιλο, όπου κυριαρχούν απολύσεις, μειώσεις μισθών και πολύμηνες καθυστερήσεις στην πληρωμή δεδουλευμένων αποδοχών. Στον Όμιλο επίσης ανήκουν ο ιδιωτικός ραδιοφωνικός σταθμός «ΒΗΜΑ FM», η ενημερωτική ιστοσελίδα «in.gr» και η διαδικτυακή έκδοση των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο ΔΟΛ επιπλέον είναι ένας εκ των κύριων μετόχων του «MEGA TV», ενός εκ των μεγαλυτέρων τηλεοπτικών σταθμών της Ελλάδας, που επίσης θα επηρεαστεί από το κλείσιμο του Ομίλου.

Ο εκδοτικός όμιλος «ΠΗΓΑΣΟΣ», ένας ακόμη μέτοχος του «ΜΕGA TV», αντιμετωπίζει ανάλογα οικονομικά προβλήματα που πλήττουν τις εταιρίες, που έχει στην ιδιοκτησία του, την ιστορική εθνικής κυκλοφορίας εφημερίδα «ΕΘΝΟΣ», την οικονομική εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ» και την αθλητική εφημερίδα «GOAL NEWS».

Η ΕΣΗΕΑ υποστηρίζει ότι από αυτή την κατάσταση απειλούνται τα δικαιώματα των δημοσιογράφων, αλλά και της κοινωνίας και της Δημοκρατίας, καθώς οι πολίτες στερούνται όλο και περισσότερες διαφορετικές πηγές έγκυρης ενημέρωσης.

Η ΕΣΗΕΑ δηλώνει: «Πέρα από τις καταστροφικές συνέπειες, που έχει προσλάβει η δεινή οικονομική κατάσταση των δύο μεγάλων δημοσιογραφικών Ομίλων για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους, στην περίπτωση που ανασταλεί η έκδοση των εφημερίδων και σταματήσει η λειτουργία των άλλων ΜΜΕ, δημιουργείται ένα κενό στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, με ολέθριες συνέπειες για την πολυφωνία και την ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα μας».

Η ΔΟΔ και η ΕΟΔ εκφράζουν αλληλεγγύη με την ΕΣΗΕΑ, καθώς και ιδιαίτερη ανησυχία, για την καταστροφική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελευθερία των ΜΜΕ στην Ελλάδα.

Ο Φιλίπ Λερούθ, πρόεδρος της ΔΟΔ, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ανήσυχοι, επειδή η πολυφωνία των ΜΜΕ, ένας από τους πυλώνες κάθε δημοκρατικής κοινωνίας, διαλύεται με γρήγορους ρυθμούς. Είδαμε ένα διαγωνισμό για τέσσερις άδειες ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, που συνέβαλλε στη συγκέντρωση των ΜΜΕ, όπως και τις πολλές επιθέσεις των αρχών στην κοινωνική ασφάλιση και κοινωνική προστασία των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Η δημοσιογραφία είναι δημόσιο αγαθό και δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια. Ιδιαίτερα στους δύσκολους καιρούς, όταν οι όμιλοι των ΜΜΕ πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους σε όλες εκείνες τις δυνάμεις, οι οποίες επηρεάζουν άμεσα τους πολίτες».

Ο Μόγκενς Μπλίχερ Μπζέρεγκαρντμ Πρόεδρος της ΕΟΔ, δήλωσε: «Το Παρατηρητήριο της Πολυφωνίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, έδειξε ότι η Ελλάδα απειλείται από την υψηλή συγκέντρωση της δύναμης των ΜΜΕ και την αλληλεξάρτηση των ελίτ της πολιτικής, της οικονομίας και των ΜΜΕ. Οι αρχές της Ελλάδας πρέπει να κάνουν ότι είναι δυνατόν, για να αποτρέψουν το κλείσιμο των εφημερίδων «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ».

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

---
Σημ.: την επιμέλεια της εικονογράφησης είχε η Ανασυγκρότηση
*

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Οριστικό τέλος για ΕΔΟΕΑΠ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ!

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ // ΕΤΑΠ-ΜΜΕ


Δεν στάθηκε τελικά δυνατόν να διασωθεί ένα δισ. ευρώ από τα αποθεματικά του Ταμείου των ΜΜΕ για τη συνέχιση της λειτουργίας του ΕΔΟΕΑΠ και το ΕΤΑΠ – ΜΜΕ καταργήθηκε πλήρως από 1η Ιανουαρίου 2017.
Με δύο υπουργικές αποφάσεις, της 30ής Δεκεμβρίου, με την οποία ορίστηκε το ΔΣ του ενιαίου ΕΦΚΑ, και της 1ης Ιανουαρίου, με την οποία κατονομάστηκαν οι φορείς ασφάλισης που παύει η λειτουργία τους, ο ασφαλιστικός οργανισμός των εργαζομένων, ιδιοκτητών στα ΜΜΕ αποτελεί πλέον παρελθόν.
Η απόφαση είναι ρητή και σε ό,τι αφορά την παύση λογαριασμών του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, καθώς όλοι οι κλάδοι της κύριας ασφάλισής του και οι λογαριασμοί τους παύουν να υπάρχουν.
Το 1 δισ. των αποθεματικών που προέρχεται από έσοδα αγγελιοσήμου εντάχθηκε στον κεντρικό λογαριασμό του ήδη ζημιογόνου ΕΦΚΑ. Και όπως είχε προειδοποιήσει πριν από μήνες η πρώην πλέον πρόεδρος του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ Γ. Αντωνοπούλου, το 1 δισ. του ΕΤΑΠ είναι οι ζημιές ενός τριμήνου του ενιαίου ΕΦΚΑ. Στο νέο ΔΣ του υπερταμείου δεν υπάρχουν εκπρόσωποι του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, οι οποίοι θα μετέχουν μόνο σε συμβουλευτικές επιτροπές.
Διοικητής του ΕΦΚΑ διορίστηκε ο Αθανάσιος Μπακαλέξης και υποδιοικητές οι Δημήτριος Τσακίρης και Λάμπρος Σέμπος. Τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ είναι οι: Δήμος Κουμπούρης, εκπρόσωπος των συνταξιούχων, Θωμάς Κλεισιώτης, εκπρόσωπος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Βασίλειος Κουλούρης, εκ μέρους του υπουργείου Εργασίας, Μαρία Φραγκιά, εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών, Ολυμπία Μαυρόκωστα και Γεώργιος Κυριακόπουλος, εκπρόσωπος των εργαζομένων.
Με άλλη απόφαση της υπουργού Εργασίας ορίστηκε και το νέο ΔΣ των επικουρικών ταμείων, όπου δεν εντάχθηκε το επικουρικό των ΜΜΕ καθώς λόγω του Καταστατικού του ΕΔΟΕΑΠ δεν αποτελεί ξεχωριστό τομέα του ασφαλιστικού οργανισμού! Για να ενταχθεί ο κλάδος επικούρησης, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση.

πηγη ΤΥΠΟΛΟΓΙΕΣ






Read more: http://www.newsbomb.gr/media-agb/story/764021/oristiko-telos-gia-edoeap-kai-etap-mme#ixzz4WNspZewA

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2017

Ο αρθρογράφος «δικαιώθηκε», έχει ξεσηκωθεί σχεδόν το σύνολο του δημοσιογραφικού αλλά και του πολιτικού κόσμου για την απαράδεκτη δίωξη

   ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ - ΜΜΕ, δημοσιογραφία, δίκη   

kammenos_androulakis.jpg

Πάνος Καμμένος, Ανδρέας Πετρουλάκης
Συντάκτες: Δημήτρης Ψαρράς, Μαρία Δήμα
"Eφημερίδα των Συντακτών"
Κατέρρευσαν χτες στα δικαστήρια της Ευελπίδων όσες προσπάθειες έκανε στην αρχή της εβδομάδας ο κ. Καμμένος να πείσει ότι η σκληρή αντιμετώπιση που ζήτησε για τους δημοσιογράφους οφείλεται στο γεγονός ότι συκοφάντησαν και έθεσαν σε κίνδυνο το ανήλικο παιδί του, ενώ εκβίασαν και τον ίδιο. Στη δίκη, που διεξήχθη χτες, ο εναγόμενος δημοσιογράφος δεν έθιξε ούτε τα παιδιά ούτε την οικογένεια του υπουργού Αμυνας.
Τόλμησε μόνο να εκφράσει την πολιτική του άποψη για το πρόγραμμα και τις θέσεις των ΑΝ.ΕΛΛ. και του αρχηγού τους. Και όμως γι’ αυτό το καθαρά πολιτικό άρθρο ο κ. Καμμένος απαίτησε με αγωγή ως αποζημίωση αρχικά δύο εκατομμύρια ευρώ (τα οποία μείωσε χτες σε 100.000).
Πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση του άρθρου που έγραψε ο Ανδρέας Πετρουλάκης στον ιστότοπο Protagon με τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίσει και του μοιάζουν» (17.3.2015).
Στην ακροαματική διαδικασία εξετάστηκε ως μάρτυρας της πλευράς Καμμένου ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας και της πλευράς Πετρουλάκη ο καθηγητής και πρώην υπουργός Μιχάλης Σταθόπουλος. Η απόφαση αναμένεται έπειτα από μήνες, αλλά ήδη η ακροαματική διαδικασία επιβεβαίωσε ορισμένα από όσα καταλόγιζε στον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛΛ. ο αρθρογράφος.

Διεθνής συνωμοσία!

Από την πλευρά του υπουργού Αμυνας, τον οποίο εκπροσωπούσε η δικηγόρος σύζυγός του, επιχειρήθηκε να αποδοθεί σε διεθνή συνωμοσία το άρθρο, ότι δηλαδή υπήρξε αποτέλεσμα της πίεσης του κ. Σουλτς να επιλεγεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι ως κυβερνητικός εταίρος!
Επιχειρήθηκε ακόμα να ποινικοποιηθούν πολιτικοί χαρακτηρισμοί όπως «ακροδεξιός» ή «εθνολαϊκιστής», τους οποίους χρησιμοποιούσε -και πολύ εύλογα- το άρθρο, ενώ επαναλήφθηκαν ως επίμεμπτα ακόμα και όσα έχουν ήδη αποδειχθεί ως αληθή, όπως λ.χ. η σχέση των κειμένων του κ. Καμμένου με τον χουντικό προπαγανδιστή Γεώργιο Γεωργαλά.
Είναι παρήγορο το γεγονός ότι έχει ξεσηκωθεί σχεδόν το σύνολο του δημοσιογραφικού αλλά και του πολιτικού κόσμου για την απαράδεκτη δίωξη. Ομως θα ήταν καλό ορισμένοι πολιτικοί να ήταν πιο προσεκτικοί προτού αποδώσουν στο σύνολο της κυβέρνησης ή στην Αριστερά τις κινήσεις του κ. Καμμένου.
Ειδικά ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος είναι ο αρχιτέκτονας του τυποκτόνου νόμου με τον οποίο σήμερα δικάζεται ο Α. Πετρουλάκης! Ο κ. Βενιζέλος έχει δώσει και το όνομά του στους νόμους 2243/1994 και 2328/1995, με τους οποίους τροποποιήθηκε ο νόμος περί Τύπου 1178/1981, όπως μας θυμίζει ο διευθυντής της Athens Review of Books Μανώλης Βασιλάκης (θύμα αυτός άλλης απαράδεκτης αγωγής του υπουργού Ν. Κοτζιά).
Η παρούσα κυβέρνηση, διά του (τότε) υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου, ευτυχώς τροποποίησε αυτόν τον τυποκτόνο νόμο με το άρθρο 37 του νόμου 4356/2015 και έτσι μειώθηκε δραστικά τόσο ο αριθμός των αγωγών όσο και τα εξοντωτικά ποσά που ζητούσαν οι ενάγοντες. Η μείωση δηλαδή των εξωφρενικών απαιτήσεων Καμμένου οφείλεται σε νόμο ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν δεν θέλουν να το θυμούνται οι όψιμοι υπερασπιστές της ελευθερίας του Τύπου.

Η περίπτωση Βορίδη

Οσο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στάθηκε με δηλώσεις του στο πλευρό του δημοσιογράφου και κάλεσε όλο τον Τύπο να έχει το θάρρος να λέει τη γνώμη του, καλό είναι να πείσει γι’ αυτές τις απόψεις και τους στενούς του συνεργάτες, οι οποίοι με κάθε ευκαιρία μοιράζουν εξώδικα και αγωγές στον Τύπο.
Ειδικά ο Μάκης Βορίδης έχει μετάσχει και ως δικηγόρος σε πολλές παρόμοιες δίκες αγωγών εναντίον δημοσιογράφων και μέσων ενημέρωσης. Πάντως στον Ανδρέα Πετρουλάκη δεν έχει κάνει, παρά το γεγονός ότι στο ίδιο άρθρο αναφέρεται το «τραμπούκικο και φιλοχουντικό παρελθόν του κ. Βορίδη».
Αλλά έστω και έτσι, αν ο κ. Καμμένος και οι αγωγές του γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή για τον υπόλοιπο πολιτικό κόσμο, η ελευθερία του Τύπου θα έχει κερδίσει μια κρίσιμη μάχη.

Ζητούσε αποζημίωση 2 εκατ. ευρώ, την «έριξε» στις 100.000

Η αντιδικία του υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου με τους υπευθύνους της ιστοσελίδας Protagon απασχόλησε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου συζητήθηκε η αγωγή του προέδρου των ΑΝ.ΕΛΛ. κατά της ιστοσελίδας και του σκιτσογράφου Ανδρέα Πετρουλάκη.
Ο ενάγων υπουργός ζητεί ως αποζημίωση 100.000 ευρώ (αρχικά ζητούσε 2 εκατ. ευρώ) για ηθική βλάβη την οποία υπέστη μετά τη δημοσίευση άρθρου του δεύτερου εναγομένου, τον Μάρτιο του 2015, στο οποίο ανέφερε ότι το κόμμα Καμμένου προέρχεται από την εθνολαϊκιστική Δεξιά.
Το επίδικο άρθρο του Ανδρέα Πετρουλάκη έφερε τον τίτλο «Π. Καμμένος. Εχουν αρχίσει και του μοιάζουν», με υπότιτλο «Τα φλογερά εθνικιστικά και αντιευρωπαϊκά παραληρήματα του κ. Καμμένου αντανακλούν και χρεώνονται σε όλη την κυβέρνηση» και αναφερόταν στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝ.ΕΛΛ., υποστηρίζοντας ότι το κόμμα του Πάνου Καμμένου είναι «βγαλμένο από την ίδια μήτρα της έξαλλης εθνολαϊκίστικης ακροδεξιάς» όπως το ΛΑΟΣ, που συμμετείχε στην κυβέρνηση Παπαδήμου, με ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Υπέρ του υπουργού

Από την πλευρά του υπουργού, κατέθεσε στο δικαστήριο ο δημοσιογράφος Γιάννης Ντάσκας, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε ότι το άρθρο επικαλείται «ψευδή γεγονότα» για τον κ. Καμμένο και ότι στο κείμενο περιλαμβάνονται «συκοφαντικές και εξοντωτικές» αναφορές.
Από την πλευρά των εναγομένων, κατέθεσε ο πρώην υπουργός και καθηγητής Νομικής, Μιχάλης Σταθόπουλος, ο οποίος υποστήριξε ότι το άρθρο περιέχει «σατιρικές και χιουμοριστικές εκφράσεις που καλύπτονται από την ελευθερία έκφρασης στοχασμών».
Επισήμανε ακόμη ότι ουσιαστικά ο κ. Καμμένος δεν υπέστη καμία βλάβη από το κείμενο του σκιτσογράφου «καθώς εξακολουθεί να είναι υπουργός Αμυνας και να έχει πολιτική ισχύ», ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της άσκησης δημόσιας κριτικής σε δημόσια πρόσωπα.
Εξω από τη δικαστική αίθουσα ο εναγόμενος σκιτσογράφος σε δηλώσεις του επανέλαβε ότι τέτοιου είδους εξοντωτικές αγωγές έχουν στόχο να πλήξουν την ελευθερία του Τύπου, ενώ η δικηγόρος του υπουργού, Ελενα Τζούλη, σημείωσε ότι «ο μάρτυρας του Protagon, του Σταύρου Θεοδωράκη και του Ανδρέα Πετρουλάκη ομολόγησε ότι στόχος των άθλιων, ψευδών και συκοφαντικών ισχυρισμών ήταν να ασκηθούν πιέσεις ώστε να φύγει από την κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος και να μπει ο Σταύρος Θεοδωράκης».
Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
___________
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Από τα 2 εκατ. στα 100 χιλ. ευρώ ο Καμμένος
Μήνυση και από τον υιό Καμμένου
«Τους ψεκάζουν»

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2017

Σιγή στον ΔΟΛ μετά από 94 χρόνια....

 Η περίπτωση του ΔΟΛ 

Έχει γραφτεί κατά κόρον ότι η κρίση που βιώνουν εδώ και χρόνια τα ελληνικά ΜΜΕ έχει πορεία παράλληλη με την κρίση του πολιτικού συστήματος. Η άποψη αυτή δεν απέχει από την πραγματικότητα – κυρίως τα λεγόμενα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα θυμίζουν πολυτραυματίες που βρίσκονται στην εντατική.
Η δεινή οικονομική τους θέση και ο υπέρογκος τραπεζικός δανεισμός, σε συνδυασμό με τη μετατό­πιση του ενδιαφέροντος του κοινού και την καταρρακωμένη αξιοπιστία τους, δημιουργούν μια (κλινική) εικό­να που δεν εμπνέει αισιοδοξία.
Η περίπτωση του ΔΟΛ, που έρχεται στο... καπάκι μετά την κατάρρευση του Mega, δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Αν πιστέψει κάποιος τις διαρ­ροές, οι τράπεζες βρίσκονται ένα βή­μα πριν αναλάβουν το ιστορικό εκδο­τικό συγκρότημα. Εκατοντάδες εργα­ζόμενοι - δημοσιογράφοι, διοικητικοί και τεχνικοί - βρίσκονται στον αέρα σε μια περίοδο που ο δημοσιογραφικός κλάδος διαρκώς συρρικνώνεται.
Το τράνταγμα - όχι μόνο στον χώ­ρο του Τύπου, αλλά και στην πολιτική σκηνή, ας μην κρυβόμαστε - που θα προκαλέσει ένα ενδεχόμενο κλείσιμο του ΔΟΛ αναπόφευκτα θα είναι ιδιαί­τερα ισχυρό.
Από το σημείο που το δημοσιο­γραφικό συγκρότημα ήταν ο ισχυ­ρότερος διαμορφωτής της κοινής γνώμης και επηρέαζε με τα πρωτο­σέλιδα και τα δημοσιεύματά του τις κυβερνήσεις και το πολιτικό σύστη­μα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέσο, φτάσαμε τώρα στο ση­μείο ο (κάποτε) κραταιός ΔΟΛ να εξαρτάται αποκλειστικά από τις τρά­πεζες, ενώ η διοίκηση του δημοσιο­γραφικού συγκροτήματος δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι περισσότερο από το να παρακολουθεί τις κρίσι­μες εξελίξεις.
Απεργίες
Μόλις μια ημέρα πριν από τη συ­μπλήρωση επτά χρόνων από τον θάνατο του Χρήστου Λαμπράκη, τα «Νέα» δεν κυκλοφόρησαν, ενώ σίγησε ο Βήμα FM. Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν κυλιόμενες 24ωρες α­περγίες καθώς οι οφειλόμενοι μι­σθοί αγγίζουν τους πέντε. Πάντως μετά την καταβολή του δώρου χθες τα «Νέα» κυκλοφορούν σήμερα, ενώ πιθανόν είναι να κυκλοφορήσει και το «Βήμα της Κυριακής».
Την περασμένη Παρασκευή τα χρήματα για το πρώτο δεκαπενθή­μερο του Αυγούστου, που επρόκει­το να καταβληθούν στους εργαζο­μένους, δεσμεύτηκαν από την Εθνι­κή Τράπεζα έναντι οφειλών του ΔΟΛ και τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.
Στην περίπτωση μάλιστα που δεν βρεθεί λύση και ο ΔΟΛ περά­σει στην... ιστορία, θα προστεθεί ένας ακόμη κρίκος στη μακρά, βα­ριά και σκοτεινή αλυσίδα που σχηματίζουν εδώ και χρόνια τα λουκέ­τα στον χώρο των ΜΜΕ. Ιστορικές εφημερίδες, όπως η «Απογευματι­νή» και η «Ελευθεροτυπία», αλλά και η πιο πρόσφατη περίπτωση του Μεγάλου Καναλιού, μέχρι στιγμής, αποτελούν τρανταχτά θύματα της «μαύρης τρύπας» που καταπίνει Μέσα Ενημέρωσης. Και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο δρόμος δεν έχει και άλλες... «τρύπες».
Ο διεθνής Τύπος
Και μόνο το γεγονός ότι δεν βρέ­θηκαν κρεμασμένα στα περίπτερα τα «Νέα» αρκεί για να καταλάβει κά­ποιος το δύσκολο του ζητήματος. Ιδιαίτερα αν συνυπολογίσει ότι οι εξελίξεις στο δημοσιογραφικό συ­γκρότημα πέρασαν τα σύνορα και με την κρίση του ΔΟΛ ασχολείται α­κόμα και ο διεθνής Τύπος.
Το γερμανικό «Spiegel» σημειώνει στην ηλεκτρονική του έκδοση πως η ελληνική ιστορική εφημερίδα δεν κυκλοφορεί. «Η ελληνική οικονομι­κή κρίση έχει επιπτώσεις και στον Τύπο: Επειδή οι συντάκτες δεν πλη­ρώνονται εδώ και μήνες, η εφημε­ρίδα “Τα Νέα” δεν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά από το 1922».
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το γερμανικό περιοδικό σχο­λιάζει ακόμη πως οι εργαζόμενοι «αποφάσισαν να σταματήσουν να εργάζονται έως ότου λάβουν τουλάχιστον ένα μέρος των δεδουλευ­μένων τους. Πολλοί δεν έχουν πλη­ρωθεί από τον Αύγουστο».
Στις εξελίξεις στον ΔΟΛ αναφέρ­θηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας λέγοντας πως «σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοι­νί, διότι είχαν συνηθίσει να δανεί­ζονται με “αέρα”, όπως οι ίδιοι ομο­λόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρή­σεις τους ήταν μια “φούσκα” και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομέ­νους», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται την πο­λυφωνία των ΜΜΕ ως συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας», σημει­ώνει το Γραφείο Τύπου της Κου­μουνδούρου. «Οι εξελίξεις στον χώρο των ΜΜΕ δεν έρχονται ως κε­ραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα της προϊούσας κρίσης του Τύπου και των ιδιότυπων χαρακτηριστικών “ανάπτυξης” των ελληνικών ΜΜΕ. Το καθεστώς των χαριστικών τρα­πεζικών δανείων και των σχέσεων διαπλοκής με το πολιτικό σύστημα δημιούργησε μη βιώσιμες επιχειρή­σεις», ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ προσθέτο­ντας πως «εκείνοι που εξέθρεψαν και συμμετείχαν στη διαμόρφωση του προηγούμενου καθεστώτος, σήμε­ρα προσπαθούν να κάνουν πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των εργαζομέ­νων, τα δικαιώματα των οποίων σε κάθε χώρο δουλειάς εκλαμβάνονται ως “αριστερή ιδεοληψία”».
Κατά το Ποτάμι, «όταν δύο ιστο­ρικές εφημερίδες σταματάνε να εκ­δίδονται, η ενημέρωση φτωχαίνει. Λιγότερος διάλογος, λιγότερος προ­βληματισμός και τελικά λιγότερη σκέψη. Είμαστε στο πλευρό των ερ­γαζομένων του ΔΟΛ. Ανάμεσά τους είναι κάποιες από τις πιο παρεμβα­τικές πένες της χώρας, ανεξαρτή­τως των πολιτικών απόψεων που υποστηρίζουν. Θέλουμε να βρεθεί λύση ώστε οι ιστορικές εφημερίδες να συνεχίσουν να βγαίνουν.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να πάψουν να κρυφογελούν και να επιχαίρουν. Και να μην προσθέτουν νέες δυσκολίες σε αυτές που ήδη υπάρχουν, όπως κα­ταγγέλλουν οι εργαζόμενοι. Τα λά­θη της ιδιοκτησίας δεν πρέπει να ο­δηγήσουν εκατοντάδες ανθρώπους στον δρόμο ούτε να στερήσουν από τους πολίτες εφημερίδες που κυκλοφορούν επί έναν αιώνα».
Ξέχωρα από όλα αυτά, ως επίλο­γο μπορούμε να σημειώσουμε πως αρκετοί είναι αυτοί που επιχαίρουν για το κλείσιμο ενός δημοσιογρα­φικού οργανισμού «που ανεβοκα­τέβαζε κυβερνήσεις», ενώ άλλοι σπεύδουν να πουν ότι πληρώνει το τίμημα της έλλειψης αξιοπιστίας.
Στην πραγματικότητα, όμως, κά­ποια στιγμή θα πρέπει να αναρωτη­θούμε και τι είδους καταναλωτές των ΜΜΕ υπάρχουν στην Ελλάδα. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος τις τηλεοπτικές διαφημίσεις των κυριακάτι­κων εφημερίδων: σχεδόν καμία δεν εστιάζει στα θέματά της, αλλά στις προσφορές που συνοδεύουν το δη­μοσιογραφικό προϊόν...

* Δημοσιεύτηκε στο ΠΟΝΤΙΚΙ, τεύχος 1948 στις 22-12-2016