~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
...................... Διαδικτυακή περιοδική έκδοση για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης * ..με ειδήσεις * άρθρα * ...υπεύθ. σύνταξης: Πάνος Σ. Αϊβαλής * ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
"Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη. Νίκος Μπελογιάννης

Περί οράματος για το κοινό μέλλον της Ευρώπης βέβαια, ας μην έχουμε μεγάλες προσδοκίες

«Πολιτεία που δεν έχει σαν βάση της την παιδεία, είναι οικοδομή πάνω στην άμμο».

Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833)

γιατρός και φιλόλογος, από τους πρωτεργάτες του νεοελληνικού διαφωτισμού.

Δευτέρα 27 Φεβρουαρίου 2017

Oι «Εποχές» αφιερωμένες στον Σεφέρη

 δωρεάν με το «Βήμα της Κυριακής»


ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΤΕΧΝΗΣ
Δωρεάν με το «Βήμα της Κυριακής» οι «Εποχές» αφιερωμένες στον Σεφέρη

Αθήνα:
Το μηνιαίο περιοδικό πνευματικού προσανατολισμού που κυκλοφόρησε, από τον Μάιο του 1963 έως τον Απρίλιο του 1967, από τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη είναι η νέα μεγάλη προσφορά της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής». 
Αυτή την εβδομάδα μαζί με το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί εκτάκτως το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου το όγδοο τεύχος του περιοδικού Εποχές αφιερωμένο στον Γιώργο Σεφέρη. 
Οι Εποχές ήταν μια Μηνιαία Έκδοση Πνευματικού Προσανατολισμού και Γενικής Παιδείας με εκδότη τον Χρήστο Λαμπράκη και Διευθυντή τον Άγγελο Τερζάκη, και με υπεύθυνο Τυπογραφείου τον Χαρίλαο Τσαρμπόπουλο εποχής λινοτυπίας και μεταλλικών στοιχείων που έφτιαχναν περιοδικά κοσμήματα. 
Σύμβουλοι Έκδοσης του περιοδικού ήταν οι: Γιώργος Σεφέρης, Κ.Θ. Δημαράς, Γιώργος Θεοτοκάς, Κωστής Σκαλιόρας, Λέων Β. Καραπαναγιώτης και Χρήστος Λαμπράκης.
Το περιοδικό «Εποχές» κυκλοφόρησε ανελλιπώς από τον Μάιο του 1963 έως τον Απρίλιο του 1967, ενώ η έκδοσή του ανεστάλη οριστικά λόγω της δικτατορίας. Εκδόθηκαν συνολικά 48 τεύχη. 
Φιλοδοξία του ήταν, όχι να καλύψει ένα κενό, όπως συνηθίζουν να λένε σε νέες εκδόσεις -αυτό το αφήνει να φανεί αργότερα- αλλά «να εξεγείρει έναν φυσικό και πνευματικό αγώνα, να αντλήσει δυνάμεις από το χθες και από το σήμερα, και να στραφεί με προσδοκία θερμή και λαχτάρα στους νέους», όπως τονίζεται στο εισαγωγικό σημείωμα και συνεχίζει: «Θα προσπαθήσουμε να συγκομίσουμε στις σελίδες μας όλων των εποχών τους καρπούς, προσέχοντας ιδιαίτερα στις φωνές του καιρού μας […] Ο φωτισμός όλο και μεγαλύτερου αριθμού συνειδήσεων, η παροχή ενός μέσου να προσπελάζεται η υψηλή παιδεία, να επισημαίνονται και ν' αναλύονται χωρίς προκατάληψη τα ζητήματα του κόσμου, να προβάλλεται η ελευθερία του κριτικού στοχασμού, είναι μόνιμα αιτήματα του ανθρώπου. Θα τα υπηρετήσουμε». 
Οι «Εποχές» επιδίωξαν και επέτυχαν να γίνουν ένα μέσο πνευματικής επικοινωνίας, διευρύνοντας το μορφωμένο κοινό της χώρας. Σε μια εποχή που δεν ήταν τόσο εύκολη η πρόσβαση στη γνώση και την πληροφόρηση, έφεραν στον αναγνώστη πρωτότυπες εργασίες Ελλήνων και ξένων διανοητών.

_____________

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Υπό κράτηση ο ανταποκριτής της Welt στην Τουρκία

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ // ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ
Αγκυρα, Τουρκία:

O ανταποκριτής στην Τουρκία της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, Ντενίζ Γιουτζέλ, κρατείται από την τουρκική αστυνομία από την Τρίτη, ανακοίνωσε την Παρασκευή η συντακτική ομάδα της εφημερίδας.

Ο δημοσιογράφος, ηλικίας 43 ετών, αναζητείτο από την αστυνομία εξαιτίας των άρθρων που έγραψε με θέμα την επίθεση χάκερ στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργού Ενέργειας και γαμπρού του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τα μηνύματα αυτά αποκαλύπτουν τις πολιτικές πιέσεις της τουρκικής κυβέρνησης σε πολλά ΜΜΕ και την στρατηγική χειραγώγησης της κοινής γνώμης στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Ο Γιουτζέλ προσήλθε την Τρίτη στην αστυνομική διεύθυνση της Κωνσταντινούπολης για να απαντήσει στα ερωτήματα των ερευνητών» γράφει η εφημερίδα στο ιστότοπό της.
«Οι αρχές τον κατηγορούν για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, χρήση (προσωπικών) δεδομένων και τρομοκρατική προπαγάνδα» επισημαίνεται.
Σύμφωνα με τη Die Welt, άλλοι 6 δημοσιογράφοι που ασχολήθηκαν με αυτήν την υπόθεση έχουν συλληφθεί, τρεις εξ αυτών παραμένουν υπό κράτηση.
«Η τουρκική κυβέρνηση συνεχίζει να επιμένει στο ζήτημα του σεβασμού του Κράτους Δικαίου. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η έντιμη επαλήθευση (των γεγονότων) θα αποδείξει την αθωότητά του» τόνισε ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Ουλφ Πόσαρτ, επισημαίνοντας το γεγονός ότι ο δημοσιογράφος παραδόθηκε στην αστυνομία, ενώ απηύθυνε έκκληση για την αποφυλάκισή του.
Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 16ης Ιουλίου του 2016 στην Τουρκία, περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν και δεν έχουν προς το παρόν δικαστεί, 170 ΜΜΕ έκλεισαν και 775 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων ανακλήθηκαν, σύμφωνα με τον απολογισμό οργανώσεων προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου.


____________
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2017

Αδυναμία έκδοσης για τα ΝΕΑ και το ΒΗΜΑ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

dol.jpg

Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για έξι μήνες, εξάντλησαν 
κάθε όριο αντοχής | EUROKINISSI/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ
Στη συνέλευση της Τρίτης που έκαναν οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ, αποφάσισαν να βγάλουν την Τετάρτη το τελευταίο φύλλο των ΝΕΩΝ δηλώνοντας ταυτόχρονα την αδυναμία τους να συνεχίσουν την έκδοση. Το ίδιο ισχύει και για το ΒΗΜΑ της Κυριακής. 
Ήδη τα sites του Συγκροτήματος εμφανίζουν τις πρώτες «αρρυθμίες» ενώ οι περισσότεροι παραγωγοί στο Βήμα 99.5 αποχαιρέτησαν τους ακροατές τους. 
Απλήρωτοι οι εργαζόμενοι για έξι μήνες, εξάντλησαν κάθε όριο αντοχής για να συνεχίσουν. Άλλωστε η απόφαση του δικαστηρίου απέκλεισε οποιαδήποτε πιθανότητα καταβολής μισθού για το επόμενο διάστημα. 
Εκτός απροόπτου λοιπόν θα σημειώνουν πως το αυριανό των ΝΕΩΝ θα αποτελεί τοτελευταίο φύλλο της εφημερίδας. Ισως να είναι κι ένας μοχλός πίεσης μήπως και βρεθεί κάποια λύση έστω και την ύστατη στιγμή.
Ελπίδες δεν υπάρχουν και πολλές είναι η αλήθεια.